luni, 31 mai 2010

Salata de pui cu aroma de lamaie in cosulete de rosii

Ingrediente:
• 250 g sunca de pui taiata cubulete,
• 2 castraveciori taiati cubulete,
• 2 fire de ceapa verde taiate fin,
• 2 linguri de maioneza cu lamaie,
• 1/2 lingurita de coaja de lamaie rasa fin,
• 10 rosii de marime medie,
• 1 cana de rucola taiata fin,
• 3 linguri alune zdrobite,
• sare, piper.


Pentru salata :
- se amesteca intr-un bol sunca de pui, castravetii, ceapa verde, coaja de lamaie, maioneza, sare si piper. Se acopera bolul cu folie alimentara si se pune in frigider .
Cosuletele de rosii:
- se taie la doua treimi de baza un capac, se golesc de seminte si pulpa si se pun cu taietura in jos, sa se scurga, pe servetele de hartie pentru bucatarie.
Servire:
- in bolul cu salata de sunca de pui se adauga rucola si alunele zdrobite.
- se umple fiecare rosie cu salata.
- se pot servii cate o rosie insotita de cateva frunze de rucola sau pe platou la o cina bufet.

Toate cele bune si sa ne revedem cu bine!!!

Maria

duminică, 30 mai 2010

Curry verde de pui cu orez negru


Ingrediente:
• 1 piept si jumatate de pui taiat cubulete,
• 1 lingura de pasta de curry verde,
• 2 linguri de sos de soia,
• 1 lingurita de zahar brun,
• 1 lingura de alune,
• 2 linguri de ulei de floarea soarelui,
• 1 ardei gras rosu taiat bastonase,
• 4-5 morcovi noi (carote) taiati bastonase,
• patrunjel,
• 1 pahar orez negru + 1 pahar de orez alb.

Intr-o cratita puneti la fiert cele doua tipuri de orez (atat cat timp este trecut pe pachet) amestecate cu 4 pahare de apa (asta daca timpul de fierbere este acelasi la cele 2 tipuri de orez,daca nu, fierbeti separat si le amestecati in final).
In wok sau intr-o tigaie mai marisoara se prajeste carnea de pui in cele doua linguri de ulei bine incinse.Cand carnea este bine rumenita se scoate pe o farfurie. In uleiul ramas se adauga morcovii si ardeiul, se prajesc circa 5 min, se adauga pieptul de pui prajit, cele doua linguri de sos de soia si lingura de pasta de curry verde. Se fierbe totul inca 5 min pentru a se amesteca aromele. La final adaugati alunele.
Pe farfurie formati o coronita de orez iar in mijloc puneti puiul. Presarati deasupra frunze rupte de patrunjel.


NOTA:

- daca va place mancarea picanta puneti 2 linguri de pasta de curry verde,
- daca nu aveti orez negru mancarea este la fel de buna si numai cu orez alb,
- reteta este pentru 3 portii.


Toate cele bune si sa ne revedem cu bine!!!

Maria

Pui cu lamaie



Ingrediente:
• 3 pulpe de pui (fara piele),
• 1 lamaie,
• ½ kg rosii cherry (eu am folosit rosii taiate in 4),
• 200 g masline Kalamata fara samburi,
• 1 lingurita oregano uscat,
• 1 fir de usturoi verde sau 1 catel de usturoi taiat marunt,
• ulei de masline,
• condimente pentru pui.




Taiati lamaia in doua,stoarceti sucul de la o ½ iar cealalta ½ taiati-o in cubulete.
Intr-un bol amestecati lamaia cubulete, rosiile, maslinele, oregano, usturoiul si 2 linguri de ulei de masline.
Presarati pulpele cu condimente de pui apoi prajiti – le in ulei de masline pe ambele parti pana devin aurii. Scoate-ti pulpele pe un servetel de hartie de bucatarie pentru a elimina excesul de grasime. In tigaia in care ati prajit puiul adaugati sucul de lamaie si curatati bine cu o lingura de lemn tot ce s-a lipit pe tigaie de la pui amestecand si formand un sos brun. Adaugati in tigaie continutul bolului (rosii, masline, usturoi, oregano, lamaie, ulei masline), amestecati usor sa nu se sfarame rosiile apoi adaugati pulpele de pui. Lasati mancarea pe foc aproximativ 15 min sa se patrunda aromele.

NOTA:
- in loc de pulpe puteti folosi piept de pui fara piele dezosat,
- in loc de oregano uscat puteti utiliza proaspat .

Toate cele bune si sa ne revedem cu bine!!!

Maria

joi, 27 mai 2010

Merluciu in stil mediteranean


Ingrediente:
• 600 g file de merluciu
• 3 legaturi stevie,
• 240 g ciuperci proaspete,
• 3 linguri otet balsamic,
• 1 rosie
• 1 legatura usturoi verde,
• sare,piper,
• 5 linguri ulei de masline

Se aseaza pestele in tava unsa cu ulei.
Stevia se spala bine , se curata de codite si se taie fasii.
Rosia spalata se taie cubulete.
Ciupercile curatate se taie feliute.
Usturoiul verde se toaca marunt.
Intr-un bol se amesteca stevia,rosia,ciupercile .
Separat se amesteca otetul balsamic, uleiul de masline,usturoiul ,sare si piperul.Acest sos se toarna in bol peste stevie, rosii,ciuperci.
Compozitia astfel obtinuta se toarna in tava peste peste .
Se introduce tava la cuptor la foc mediu pentru aproximativ 30 minute.



Acest fel de mancare a fost pregatit pentru masa de seara servita in familie (pentru trei persoane).

NOTA


-merluciul poate fi inlocuit cu macrou sau somon,

-stevia poate fi inlocuita cu spanac,

-data viitoare voi pune 3 rosii,

-pentru o cina consistenta puteti servi preparatul alaturi de orez sau paste.


Toate cele bune si sa ne revedem cu bine!!!
Maria

vineri, 21 mai 2010

Tort espresso








Pentru blat:
- 300 gr. piscoturi
- 125 gr. unt la temperatura camerei

Pentru crema:
-750 gr. branza de vaci ( poate fi si branza Philadelphia pentru mai multa finete)
- 250 ml. frisca
- 6 foi gelatina
- 100 ml. espresso
- 100 gr. zahar tos
- 1 plic zahar vanilat
- 1 borcan compot de visine ( 720 ml.)

Pentru decor:
- 12 biscuti imbracati in ciocolata
- 1 lingura cacao
- visine



MOD DE PREPARARE
1. BLATUL
Taiati in doua 20 de piscoturi. Restul puneti-le intr-o punga si sfaramati-le pana ajung praf. Amestecati untul cu praful de piscoturi. Puneti hartie pentru copt in forma rotunda cu diametrul de 25 cm. si turnati amestecul de piscoturi si unt. Presati compozitia bine cu o lingura. Puneti pe marginea formei jumatatile de piscoturi cu partea netaiata in sus. Puneti forma la frigider pentru circa 1/2 ora. Intre timp pregatiti crema.
2. CREMA
Puneti la inmuiat gelatina in apa rece. Amestecati branza de vaci (sau Philadelphia) cu zaharul tos, espresso si zaharul vanilat. Dizolvati gelatina deasupra unui vas cu apa calda (bain Marie) sau in cuptorul cu microunde pentru 30 sec. Incorporati-o apoi in amestecul de branza. Bateti frisca cu ajutorul unui mixer, daca ati cumparat smantana de frisca, si adaugati-o la crema de branza, amestecand continuu de jos in sus pentru a se incorpora uniform. Puneti amestecul la frigider pana se "leaga" putin ( ca un iaurt mai gros). Scoateti samburii din visine si lasati-le sa se scurga bine sau stergeti-le cu un prosop de bucatarie din hartie. Opriti 12 visine iar restul adaugati-le in crema de branza.
3. FINISARE
Turnati crema obtinuta peste blat avand grija sa nu deplasati piscoturile de pe margine. Puneti tortul la rece pentru circa 3 ore.
4. ORNARE
Scoateti cu grija tortul din forma si legati-l pe circumferinta cu o panglica decorativa. Ornati tortul cu biscuitii imbracati in ciocolata si visinele. Pudrati tortul cu cacao.

Nu uitati: decorararea acestui desert racoros este lasata la indemana imaginatiei fiecaruia!!!


Toate cele bune si sa ne revedem cu bine!
Maria

joi, 20 mai 2010

20.05.2010 Data de nastere a unei noi pasiuni

Este greu sa-ti gasesti cuvintele atunci cand debutezi a impartasi si altora pasiunea ta(in mod deosebit mie...)dar cu timpul sper sa trec de aceste emotii.

De ceva timp(vreo 15 ani) am inceput sa culeg retete deosebite(zic eu), sa le prepar si sa-mi rasfat familia si prietenii.

Azi am decis ca nu ar fi rau sa impartasesc si altora aceste retete.

Pentru a sparge gheata si a va indulci putin voi posta fotografia unui desert delicios .

Reteta .....pe maine,azi am trecut prin chinurile facerii(crearii blogului) si am nevoie de un pic de odihna....
Toate cele bune si sa ne revedem cu bine.....